fredag 30 december 2011

Guldkant på vardagen


Här om dagen bjöd jag hem en väninna på rödbetssoppa och bröd. Jag älskar och baka och blir oftast nöjd. Den här gången överträffade jag till och med mig själv. Bröden blev jättegoda. Och snygga!


(Receptet räcker till 2 mindre baguetter)

ca 1/4 paket jäst
3 dl vatten
1 ½ tsk salt
½ dl vetekli
4 dl vetemjöl (gärna special)
 


Lös jästen i vattnet. Arbeta in övriga ingredienser (degen ska vara ganska lös. Täck med plastfolie.Låt stå framme i rumstemperatur minst 5 timmar, max 18 timmar. 


Häll ut några dl mjöl på bakbordet och stjälp över degen. Vänd degen i mjölet så den blir väl mjölad och dela  i två delar.  


Dra ut och vrid baguetterna några varv så de blir lika långa som en plåt. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller
en bakpappersklädd plåt.  



Sätt ugnen på 275 grader och låt baguetterna vila under tiden som ugnen värms upp.
Sätt in plåten i mitten av ugnen. Spreja vatten uppe och nere i ugnen med en blomspruta. Grädda i 12-14 minuter. Låt svalna på galler under handduk.

Kram L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar